понеделник, 16 януари 2012 г.


Born to be wild ...
Ама в някой друг живот. Тогава, когато търсим усещания, а не предмети. Там, където ще можем да намерим и други неща освен вещи. Защо ли така странно ни убягва и защо, ако се присетим, че го искаме няма как да получим? Или изобщо не си задаваме въпроси или са неправилни. Време е да променим условията на задачата, защото решенията се оказват грешни. А отговора, независимо какъв е въпроса е : "Такава ни е държавата", с което се приключва всичко...
Тук започват проблемите естествено.
Статуси в социалната мрежа, гневни коментари и лавинообразната поява на изображение с трикольора с изтъркания надпис "България над всичко’’ и много неграмотни псувни на латиница. Браво, БЪЛГАРИНО! Това "българино'' видя ли го вече и знам какъв патос ще последва и колко мъка по историята ще има, че вече не чета продължението. Светът ви ще бъде една идея по-хубав, ако и вие не го правите.
Да се върнем към въпросите. За правилните отговори се изискват правилни въпроси, които в нашата действителност автоматично стават риторични. За да разберем къде е проблема трябва да осъзнаем къде сме ние, къде сме били. Въпросът, който е от значение е "Къде?".
Къде са дрехите ти, когато се събират стари дрехи за децата сираци? Къде беше, когато половината младежки организации в страната бяха закрити, заради "съкращения" на бюджета и нужда от увеличаване на имуществото на кметовете? Къде беше по време на избори, може би при опашката за безплатни кюфтета и кебапчета? Къде беше, когато затваряха неизгодните за България глави от договорите за присъединяване към ЕС?
Отговора пак е генерален, ама е и леко конкретен- нямаше те. Къде си скри, никой не разбра. Дали ще разберем- не мисля, скоро няма и да има кой да пита.
А не въпросите, като защо някоя грозна и глупава миска може да каже"Обичам животните, но повече обичам да ги нося" няма нужда от отговор. Защо интернет пространството се заля от едно интервю със заглавие: "България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират"? А защо интервюто не се казва:"България?! Там тези които мислят за бъдещето имигрират" Защо министър си позволява прави дискриминационни изказвания е по-уместен въпрос, който обаче не трябвало да се задава, защото такова нещо не е казано. А като не е казано защо е написано така? А защо в национален ефир имащите се за моралните стожери на нашето съвремие го осмиват и правят скечове като не е вярно? Защо плюещите по футболистите, които не излизат от чалга дискотеките правят чалга? Защо им се струва неприлично младите момичета да се качват по масите, като правят музика, която предполага ритуални танци именно там? Защо, защо, защо ли? - "Защото ни е такава държавата"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 Замирисва на дъжд, а мен втриса.  Преди време го познавах по болката в дясното коляно. После по вятъра. Имам чувството, че притежавам точен...