петък, 23 септември 2011 г.


Малки длани, цветни моливи, надраскани листове, оцветени чинове и мечти. Чисти и прости желания без шлайфане, доизкусоряване и нагаждане. Без идея какво е търсенето и предлагането, без перспектива и напълно летящи. Реещи се, свободни, сини, с големи пухкави облаци, в които може да се лежи вечно. Няма утре, няма студ и няма замазване. Няма гумичка, няма коректор ... не се късат. Всяка е красива с това колко е несъвършена и грозновата - там е истинският блясък, който те заслепява за момент и те кара да отвориш плахо очи с усмивка. Отваряш и виждаш бяла ограда, криво дърво и още по-крива къща - по-скоро дом. Виждаш мястото, в което е спотаена топлината, мястото където е свито на топка одеалото, което те стопля през всички сезони. Погледа в детските мечти разтърсва. Връщането към простота на непорочната и леко феерична красота те кара да усетиш как нещо ти препречва погледа, усещаш завесата спусната пред очите ти. И решаваш, че е време да чувставаш. Напипваш, вдишваш и задълбаваш във всичко. Усещаш го по-истинско и по-скъпо от всяко видяно по полиците иначе красиво нещо, върху което има етикет с много цифри, а всъщност не струва и стотинка. Та кой купува детски рисунки? Та кой търси истинските мечти? -Има готови.На полиците маските са много, пъстри и пищни, сливащи се с лицето и с духа. Вплитащи се в едно цяло с притежателя им. Пасващи идеално, остава надеждата, че не всички са излети по калъп и ще има такива с истински мечти. Истински и останали от времето, когато багрите са били от пастели и моливи, а не от червило и сенки. Всички са мечти, защото са истински... Само хората не са такива.

5 коментара:

  1. Истинските мечти са на изчезване. Истинските хора също. Те умират някъде там в детството и идва времето на маските. На примирението със сивото ежедневие. На подражанието и сливането с безличната тълпа. Накъдето и да се обърнеш виждаш едни и същи маски. Безизразни, безлични с фалшиво излъчване. В очите им я няма вече искрата на живота. Няма го безгрижието, истинската неподправена радост, желанието да постигнат мечтите си. А може би някой ден, искрата ще се върне. Ще запали отново огъня и мечтите ще се върнат. Дали някога ще живеем в един такъв по-добър свят? Можем само да се мечтаем и да се надяваме. Както казват, надеждата умира последна...

    ОтговорИзтриване
  2. Не мисля, стига с тези баналности за надеждата. Има хора и хора и всичко зависи от средата. Масата не е определяща, не тя ръководи, така че както изкуството е елитарно така и не всяка среда е за всеки. Единствено изнервящ е сблъсъкът с приматите и мъртвите души.

    ОтговорИзтриване
  3. Така е да. Всичко зависи от човека. И все пак средата влияе съществено на повечето хора. Но в крайна сметка всеки сам избира дали да бъде себе си, или да се слее с тълпата.

    ОтговорИзтриване
  4. Пак си в грешка. Не се избира, ако не си част от тълпата осъзнаваш това доста рано и няма опасност в нито един момент да се слееш с нея, изключая псевдо различността, която така или иначе прозира. p.s. извинявам се за леко неграмотният ми преден коментар, пропусната запетая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Съгласих се :)
    Осъзнаването идва рано. Така е.
    Може би си права. Другите нямат избор. Те просто подсъзнателно имат нужда да следват някого. Някоя модна тенденция, или да подражават на някого.
    Според мен не е случайно това, че мечтаещите са различни. Тълпата усеща това и ги следва. Усеща излъчването им. Подражава им, доверява им се.
    Така, че надежда има :)
    Когато мечтаещите за един по-добър свят станат достатъчно много, той просто ще стане такъв ;)

    ОтговорИзтриване

 Замирисва на дъжд, а мен втриса.  Преди време го познавах по болката в дясното коляно. После по вятъра. Имам чувството, че притежавам точен...