петък, 18 февруари 2011 г.


Безвремието, в което живеем понякога ме плаши. Преди няколко дни, когато на всяка крачка се тръбеше, че е "денят на влюбените" се запитах колко ли души ще се сетят какво се отбелязва днес... Ясно ми беше, че ще са малко, защото няма какво да се спечели. Няма да има цветя и плюшени сърца, няма да има кутии с бонбони, нито пияни до безобразие тинейджъри.
Днес, когато минах покрай паметника на Апостола в родния ни град усетих само студа и самотата. Чемширът е подрязан, паметника е пометен, а вулгарните надписи с маркери са замазани. Паметника си е на мястото окичен с 1-2 венеца повече, а ръката на Левски е все така протегната, сакаш всеки момент ще промълви "Народе????". Но вече няма нужда от това да се пита къде е народа, нито да се очаква някаква реакция. Защото днес го няма! Човеците са в кафетата на топло, а утре вечер малцина сме тези, които ще стоим да зъзнем там. Умишлено казвам човек, защото хората в днешно време са малко... дори в града на Апостола. Времето е отмило всичко...
А е имало е време, в което цвета на българското общество е тръгвал от подбалканските градчета. Карловци са давали живота си за свободата.
Преди 133 години орди от башибозуци превземат освободеното вече от турско робство Карлово и избиват почти цялото мъжко население. Сечта е била безмилостна. Голяма част от жертвите са от местната интелигенция - учители, свещеници, търговци, лекари. Подгонени от потерята, хората се скриват в храма "Свети Николай", но турците разбиват вратата и избиват до крак мъжете.
А сега карловци пак се бият, но по дискотеките...
Знаете ли, че знамето, с което е открито Априлското въстание е ушито от карловка? Райна Княгиня не била готова със знамето, заради по-ранното избухване на въстането и то било открито със знамето ушито и извезано от Мария, дъщерята на Ганьо Маджарски, един от най-верните сподвижници на Левски.
Но това не се знае ...знаят се новите течения в модата, а почти никое момиче не умее да шие, но знае как да си скъси полата.
"Времето е в нас, и ние сме във времето! То нас обръща, и ние него обръщаме"... стига да има кой да се сети ... и докато Левски е пробудил народа от робския сън, то днес няма кой. Свободата я има, стои си захвърлена в прашните ъгли на идолопоклоническото ни съзнание, потънала в забвение, прашна и захабена!

3 коментара:

  1. Za poreden pat se ubejdavam, che ne trqbva da se sadi za knigata, samo po koricata. Misleh si che si ot onezi praznoglavi modelki, za koito edinstvennoto vajno neshto v jivota e. Da si namerqt maj s pari.A ti ne samo che rasajdavash tvarde interesno , i dosta razlichno, ot momichetata na tvoqta vazrast.No imash talanta da go izrazish, po nachin koito vseki bi razbral . I toku vij se zamislil.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Зара!!! И аз съм напълно съгласен с предишния коментар и съжалявам, че и аз съм си мислел, че си типичния модел и момиче в млада възраст. Много си права Българите трябва да се осъзнаем малко, даже не съм сигурен вече дали Българин трябва да се напише с главно Б, защото малко останаха истински Българи, които милеят за родната ни татковина. Уви сега пак нашата мила България е на прага на едно робство, но лошото този път е че не знаем със сигурност кой е врага, води се една медийна и политическа война в България и с политически средства и промиване на мозъците на ислямското население в нашата държава се опитват да претопят малкото останали истински Българи, а нас младите хора да ни изпратят по прашните пътища на чужбина да си търсим препитанието и да оставим РОДИНАТА ни да загине по най-безскруполния начин. Лошото е че целия познат наш Глобален Свят се води от парите и всички се кланят на чичко паричко, било то религия, политика, наука, народ, всичко на този свят. Затова малкото останали истински хора трябва да запазят родината ни да продължи да съществува във вековете. Нам ни трябва още един Левски на днешните времена да ни предпази от нас самите и да ни накара да се осъзнаем, че не рушим само родните си страни а и цялата планета!!!

    ОтговорИзтриване

 Замирисва на дъжд, а мен втриса.  Преди време го познавах по болката в дясното коляно. После по вятъра. Имам чувството, че притежавам точен...